Ole Saxe       Bio

Född 9 april 1952 i Köbenhamn.
Började spela piano i 12-års åldern, fick sin första gitarr vid 13.
Bildade första bandet som 14-årig, köpte  sin första el-orgel.
Gick i Falkonergårdens gymnasium naturvetenskaplig linje.
1972
Började naturläkarutbildning på European collage of natural Medicin
1973
Flyttade till Sverige, praktiserade under fortsatt utbildning i hydroterapi och fasteterapi på Tallmogårdens Hälsohem under badmästare Ilse Andersson och läkare Karl Otto Aly.
1974
Efter 3 mdr studier av örtmedicin i Provence i Frankrike, flytt till Saltsjö-Boo, Stockholm
Jobbar extra som deltidsbrandman samtidigt som studier. Praktik i tyskland under heilpraktiker Hubert Maxish. Studerar autogen träning.
1975
Diplom som naturläkare (heilpraktiker), Öppnar första mottagningen, Saltsjö-Boo.
1976 - 78
Fortbildning i Chiropraktik.
1979
Öppnar Göteborgs Hälsocenter.
1981
Startar första zonterapiutbildningen.
1982
Skriver första musikalen, “Livets spel” till teaterföreningen “LivsRum”.
1983
Skriver andra musikalen “Reskamraten” efter sagan av H.C.Andersen.
1984
Går hypnoskurs på Danderyd. Börjar professionellt ställa horoskop. Blir medlem av Chiropraktiska föreningen i Sverige.
1985
Startar  den första avslappningnslärarutbildningen. Skriver tredje musikalen “Frederika”.
1986
Startar psykodramautbildning med Christina Hageltorn, som både Ole och Anne följer. Skriver fjärde musikalen/spexet  “Här är mitt liv”.
1987
Flyttar till Dalarna. Stiftar “Skolan för Helhetsterapi”.  Ger ut första kassetten “Elementmeditation”. Arbetar som naturläkare och chiropraktiker på Leonardos Hälsohem, Siljansnäs.
1988
Är assistent på Norsk Psykodramaskole. Ger ut kassetten “Inre Rymd”.
1989
Tar kustskepparexamen. Registrerar bifirman Neptunus Records.
1990
Startar första hälsoseglingen till Grekland under bifirman Neptunus Resor.
1991
Tonsätter några Frödingdikter bl.a. Indialand, Smeden och Narkissos.
1992
Startar första astrologiutbildningen med Roger Algehov. Flyttar kontor och mottagning till Hälsostugan Siljansnäs. Köper sitt första trummset.
1993
Börjar spela i jazztrio med Mårten Lassem och Åke Gullberg. Gör en video med jazztrion och Ulla Westlund av Narkissos, samt med Hans Olof Berglund av Smeden.
1994
Första Cdn “Oceanos”.
1995
Bygger musikstudie. Starter tillsammans med Enes Ziga och Kerstin Fält Multikulturella föreningen i Dalarna. Startar salsabandet Mondo Muziko.
1996
Uppträder på “Musik vid Siljan” och i TV med Mondo Muziko. Gör musik till Annes bok “Från tanke till handling”.
1997
Andra Cdn “Flying Carpet”.
1998
Går en kurs i komposition och arrangering på Örebro Musikhögskola. Skriver sin andra stråkkvartet. Träffar Karen Bentley, violinist -skriver “Salsa for Karen”
1999
Skriver övriga danser i “Dance Suite for soloviolin”. Börjar auskultera på kompositions- utbildningen på Örebro Musikhögskola. Börjar orkestreringen av violinsuiten. Får handledning på suiten av Olle Helge och Olof Persson.
2000
Premiere av solosuiten i Palo Alto, San Fransisco. Första stipendium av Silicon valley Foundation. Ger ut Cdn “Avslappning för själ och hjärta” med musik inspelad av bl.a. Kjell Fageus och Benedetta Simeone. ( Faith för clarinett och cello ). Träffar i Los Angeles Maestro Nabil Azzam för Mesto, innehavare av “fredsviolinen”. Träffar maestro Eric Kujawsky från Redwood Symphony Orchestra som tackar ja till att premiere orkesterversionen av suiten.
2001
Skriver “Tango orientale” för clarinett och piano. Träffar Martin Lindström, börjar spela keyboard i hans funk-band. Inspelning av solosuiten på Skywalker Ranch, San Fransisco.
2002
Premiere av “Dance Suite for violin and orchestra” med Karen Bentley och Redwood Symphony Orchestra i Redwood City. Utgivning av solosuiten på CDn “Dancing Suite to Suite” tillsammans med Bachs Partita i D moll. Får det andra stipendiet från Silicon  Foundation.
2003
Skriver Amigos, ett sydamerikanskt inspirerat stycke för Kjell Fageus och stråkkvartett som används som extranummer på en sydamerikaturné. Skriver salsalåtarna Iguana, Ester och En sekund till texter av Maj-Lena Hall.
2004
Tonsätter dikter av Pär Lagerkvist, bl.a. Saliga Väntan och Blommande Mandelträd. Börjar arbeta med en clarinetkonsert i folkmusikinspirerat dalton för Kjell Fageus. April premiär på stråkkvartetten i Seattle av The Odean Quartet.
Tonsätter 6 sommardikter av Harry Martinsson till en Sommarsvit.
Ger ut Cd´n En Skön Dag med avslappningsmusik skrivit bla.a för Kjell Fageus på klarinett.
2005
Inleder samarbete med Falu Fredskör med den latinska sången Helena och afrolåten Makeba Mandela.
2007
Ger ut CDn "Unity in Contrast" med sånger i olika genrer bl.a. tonsatta dikter av Atle Burman. Får med "Tango Orientale" på CDn "Amberwood" med Karen Bentley på viola till piano ackompanemang.
2008
 Premier av 3 sånger från Sommarsvit med Harry Martinsson dikter i New York med Ulla Westlund och en harptrio med musiker ur Scandia Symphony.
2009
Ulla Westlund och kammartrion "Musical Seasons" framför "Sommarsvit" på ett antal kyrkokonserter i Dalarna.  "Mandelträd" kommer på Wärmlandstoppen med Lars Larsson sång.
2010
Daladans for Orkester och Klarinett uppförs i en version för viola av Karen Bentley och Red Mountain Chamber Orchestra i Alabama.

2013
Utgivning av CD'n "När knoppar Brister" med tonsatta dikter av Karin Boye, framfört av Rosali Henriksson.
2014
Sångspelet
"När knoppar Brister" med tonsatta dikter av Karin Boye, framförs av Rosali Henriksson, Daniel Hammarstedt och Ole Saxe på en dalaturné och i Stockholm.
2015
"Human Rights Suite" för soloviolin har premiär i Siljansnäs kyrka av Karen Bentley Pollick. CD'n "Peace Piece" , där sviten ingår, tillsammans med annan kammarmusik spelas in i Siljansnäs och Vilnius med pianists Justas Šervenikas och  Ivan Sokolov, och gitarrist Volkmar Zimmermann.
2016
Arbetet med tondikten "My Manchu Princess" för violin och orkester inspirerad av kinesisk musik, påbörjas.
2017
Skriver med Thomas Johansson två bidrag till Melodifestivalen "One Moment" och "Precious Things" för Daniel Hammarstedt!
2018
Börjar spela in olika sånger med Lars Larsson - tonsatta texter av Per Lagerqvist,  Gustaf Fröding. Karin Boye, Stefan Ekstrand mm
2019
Skriver ett Oratorium för tenor, kör och kammarorkester  "Sermon of the Mount! Gör konsert i Shenyang i Kina och får i uppdrag att komponera ett stycke för staden Shenyang - en tradition påbörjat av Lang Lang - stadens son!
2020
Skriver ett orkesterstycke för Shenyang! Skriver klart "My Manchu Princess"!
2021
Utger CD'n "Ole Saxe Orchestral Works" med Neptunus Cyber Symphony ( vår virtuella orkester)  och Karen Bentley Pollick på violin/viola . Skriver "Tango PrimaVera" för kjell Fageus trio, med premiär i Riddarhuset i Stockholm.
2022
Vinner silvermedalj på Global Music Award för "Ole Saxe Orchestral Works" i kategorierna: Klassisk/Nutida och Komposition/kompositör!